Sėja. Auginimui šildomame šiltnamyje pomidorai sėjami kovo mėnesio pradžioje, o nešildomame šiltnamyje - kovo mėnesio viduryje ir vėliau, į daigyklas, dėžutes, pripildytas kokybiško durpių substrato ar durpines tabletes. Sėklas reikia įspausti į substratą, palaistyti ir ant viršaus užberti apie 0,5cm storio substrato ar smėlio sluoksnio. Dėžutes iki sudygimo reikėtų pridengti polietileno plėvele ir nepamiršti vėdinti.

Temperatūra. Optimali pomidorų dygimo temperatūra 20-25ºC. Jeigu ji pakyla iki 24-26 ºC, daigai sudygsta po 4-6 dienų. Kai temperatūra žemesnė, augalai dygsta ilgiau, vėliau susiformuoja žiedinė kekė. Praėjus 5-7 dienoms po sudygimo, daigyklas reikia pernešti į šaltesnę vietą, tuomet geriau vystysis augalų šaknys. Jei temperatūra labai svyruoja daigų paruošimo metu, pagausėja deformuotų ir neišsivysčiusių žiedų. Auginant daigus, taip pat labai svarbu palaikyti ir tinkamą substrato temperatūrą, kuri turėtų būti nežemesnė kaip 16 ºC.

Pikiavimas. Kai daigai jau turi pirmą tikrąjį lapelį, juos jau galima pikiuoti į puodelius. Pikiavimui labiausiai tinkami 10-12cm skersmens puodeliai. Daigelius, kurie yra labai ištįsę ir turi labai silpną šaknų sistemą, patartina brokuoti. Geriausia pikiuoti stiprius, su gerai išvystyta šaknele daigelius. Daigelį rekomenduojama sodinti giliau negu jis augo ir stebėti, kad neužsilenktų šaknelės. Ilgą šaknelę reikėtų nugnybti, taip ji geriau leis šonines šakneles (https://www.emolus.lt/catalogsearch/result/index/?p=1&q=vazon%C4%97lis+daigams).

Substratas.  Substratas daigams turi būti tinkamo rūgštingumo ir jame turi būti optimalus maisto medžiagų kiekis. Pomidorų daigams auginti geriausiai naudoti jau paruoštus durpių substratus, kurie būtų smulkesnės struktūros (0-20mm). Prieš naudojant paruoštą durpių substratą, jį reikėtų paskleisti, kad prasivėdintų, ypač jei durpės per drėgnos. Jei jos nėra drėgnos, labai svarbu tinkamai jas sudrėkinti, tuomet suaktyvės mikroorganizmų veikla. Nepatartina į durpių substratus maišyti komposto ar kitos daržo žemės, nes iškils pavojus pernešti ligų sukėlėjus bei kenksmingas medžiagas. Durpes geriausia maišyti tik su kitu steriliu substratu, pvz. smėliu ar perlitu. Tokių mišinių didesnė aeracija, geresnis laidumas bei imlumas vandeniui. Juose užauginti daigai būna geresnės kokybės (https://www.emolus.lt/sodas-ir-laisvalaikis/sodo-darzo-reikmenys/durpes-substratai-gruntai/durpiu-substratai/durpiu-substratas-pomidorams-20l-s.html).

Laistymas. Pomidorų daigus reikėtų laistyti retai, bet gausiai šiltu vandeniu. Žemė puodelyje turi būti drėgna, bet nešlapia. Prieš sodinimą, kai daigai ypač greitai auga, juos rekomenduojama lieti kiek įmanoma rečiau, tačiau stebėti, kad nepradėtų medėti augalų stiebai. Taip pat labai svarbu, kad daigų šaknims netrūktų oro, kadangi kai dirvoje trūksta oro, sėklos daug lėčiau dygsta, nustoja augt šaknys ir sutrinka normalus mitybos procesas. Todėl žemę apie daigus reikia atsargiai papurenti.

Daigų tręšimas. Jei substratas yra tinkamas daigų auginimui, jame daigai gali augti apie tris savaites papildomai netręšiami. Tad vėliau, jei trūksta kurio nors elemento, tuoj pat sutrinka normalus augalo augimas. Ypač greitai pastebimas fosforo trūkumas, tuomet lapų apatinė pusė bei stiebas įgauna rausvai melsvą atspalvį, medėja stiebas ir silpnėja šaknų augimas. Tad daigus reikėtų papildomai patręšti. Kad daigams pakaktų vertingų medžiagų juos geriausia tręšti aukštos kokybės, bechlorėmis, pilnai vandenyje tirpiomis kompleksinėmis trąšomis su mikroelementais (https://www.emolus.lt/sodas-ir-laisvalaikis/sodo-darzo-reikmenys/trasos/laistymui-skirtos-trasos/pomidorams-trasos-npk-15-8-25-100g.html).

Daigų auginimo sutrikimai. Jei daigai auginami tinkamai neįrengtose daigyklose, kuriose sunku palaikyti optimalias sąlygas, jų augimas sutrinka. Visa tai turi neigiamos įtakos tolimesniam augalų augimui ir produktyvumui. Pagrindinės šių sutrikimų priežastys: šviesos trūkumas, netinkama temperatūra, neteisingas daigų tręšimas.

SUTRIKIMAS

SUTRIKIMO ATSIRADIMO PRIEŽASTYS

KAIP PAŠALINTI SUTRIKIMUS

Daigai silpnai auga

Trūksta šviesos.

Per žema temperatūra.

Trūksta maisto medžiagų.

Laiku sėti.

Palaikyti optimalią temperatūrą.

Patręšti azoto, kalio trąšomis.

Lapai šviesiai žalios spalvos

Trūksta šviesos.

Trūksta azoto, kalio.

Sutrikusi maisto medžiagų apykaita.

 

Papildomai šviesti.

Patręšti azoto, kalio trąšomis.

Sudaryti optimalias mikroklimato sąlygas.

Silpna šaknų sistema

Per drėgnas substratas.

Per žema substrato temperatūra.

Netinkamas rūgštumas.

Pertręšimas.

Parinkti tinkamą substratą.

Daigų nepertręšti.

Palaikyti tinkamą substrato temperatūrą ir drėgmę.

Daigai ištįsę

Per aukšta oro temperatūra.

Nepakanka šviesos.

Daigai auginami per tankiai.

Daigai pertręšti.

Palaikyti optimalią oro temperatūrą bei drėgmę.

Laiku sėti.

Pakankamai apšviesti.

Tręšti saikingai.

 

Parudavę lapų pakraščiai

Per didelė trąšų koncentracija.

Tiesioginių saulės spindulių poveikis.

Per maža substrato drėgmė.

Tinkamai tręšti ir laistyti augalus.

Stengtis neaplieti daigų, jei saulė labai ryški.

Vysta daigai

Per maža substrato drėgmė.

Silpnai išsivysčiusios šaknys.

Liga ir mechaninis pažeidimas.

Pakankamai laistyti. Sudaryti optimalias mikroklimato sąlygas.

Lapai dėmėti

Maisto medžiagų pasisavinimo sutrikimas dėl netinkamos substrato temperatūros, rūgštumo, dėl nepakankamo tręšimo.

Palaikyti optimalią substrato temperatūrą ir tinkamą rūgštingumą.

Lapai papartiški

Virusas.

Substrato užteršimas kenksmingomis medžiagomis.

Virusuotus augalus išmesti.

Nemaišyti į substratą užkrėstos žemės.

Lapai susisuka viršūnėje

Pertęšimas azoto trąšomis.

Saikingai tręšti azoto trąšomis.

Lapų apatinė pusė ir stiebas rausvai melsvi

Fosforo trūkumas ir nepasisavinimas.

Palaikyti tinkamą substrato rūgštumą ir temperatūrą.

Daigų kokybė. Daigų kokybė priklauso nuo sėjos laiko, tinkamo apšvietimo, temperatūros bei drėgmės daigų auginimo metu ir substrato kokybės. Taip pat daigus reikia tręšti ir laistyti saikingai, nes tai ir gali turėti įtakos jų kokybei. Tinkami sodinti daigai turi būti sveiki, neperaugę, neištįsę, lapai žalios spalvos. Daigų aukštis turėtų būti 30-35cm, stiebo skersmuo - 0,8-1,0cm, daigai turi turėti 7-8 lapus bei pirmąją žiedų kekę ir gerai išvystytas šaknis. Tinkamiausia laikas sodinti daigus - prėjus 50-55 dienoms nuo sudygimo.