Prasidedant pavasariui, kovo mėnesį, sode ir darže jau galima atlikti nemažai darbų.

Darbai sode. Vienas iš svarbiausių šio mėnesio darbų - pasirūpinti sodo medžiais. Norint, kad būsimas derlius būtų gausus ir sveikas reikia genėti vaismedžius, tinkamai suformuoti jų vainikus, išpjaustyti pažeistas, nudžiūvusias ir nesveikas šakas. Taip pat nepamiršti praretinti serbentų ir agrastų krūmus. Į išretintus vaismedžius ir vaiskrūmius pateks daugiau saulės, geriau perpūs vėjai, jie bus sveikesni, mažiau sirgs įvairiomis ligomis. Jaunus medelius reikia genėti kuo mažiau, o jau suaugusius - kiekvienais metais. Genėjimo metu padarytas žaizdas reikia kruopščiai užtepti sodų tepalu. https://www.emolus.lt/sodas-ir-laisvalaikis/sodo-darzo-reikmenys/augalu-apsaugos-priemones/apsauginiai-tepalai/sodu-tepalas-0-2kg.html

Nugenėjus ir suformavus vaismedžių vainikus, nuo kamienų ir storesnių šakų reikia nugramdyti kerpes, samanas ir senos žievės atplaišas, nurinkti užsilikusius supuvusius vaisius.

Anksti pavasarį saulė gerokai įkaitina medžių kamienus, ląstelės atgyja, išsiplečia, o naktį vėl susitraukia. Tokia temperatūros kaita labai kenkia vaismedžiams - sutrūkinėja žievė, jie skursta, kartais net žūsta, todėl juos reikia nubalinti kalkėmis, balta spalva apsaugos žievę nuo trūkinėjimų, o kalkės padės sunaikinti kenkėjus, jų kiaušinėlius, ligas, kerpes ir samanas. https://www.emolus.lt/catalogsearch/result/?q=Mi%C5%A1inys+medeliams+balinti

Reikėtų nepamiršti ir visžalių sodo augalų, juos taip pat reikia apsaugoti nuo kaitrios pavasarinės saulės, taip mažiau ruduos jų lapai ir spygliai).

Kovo mėnesį nuo vynuogių dar patariama neskubėti nuimti priedangų, kadangi gali paankstėti jų vegetacija - jauni vynuogių stiebai ypač jautrūs nereikėtų skubėti šalnoms.

Darbai darže. Kovo mėnesio pirmoje pusėje į durpinius puodelius, daigyklas ar durpines tabletes galima sėti ankstyvasias daržoves - ankstyvuosius kopūstus, salierus, svogūnus. Taip pat tai tinkamas metas pomidorų sėjai. Pomidorus, skirtus sodinimui šiltnamyje reikia sėti kovo mėnesio pirmoje pusėje, o skirtus sodinimui darže - kovo mėnesio antroje pusėje. Nešildomuose, polietileniniuose šiltnamiuose kovo viduryje taip pat jau galima sėti ir mažai šilumos reikalaujančias daržoves: salotas, ridikėlius, krapus, svogūnus laiškams, juos reikėtų pridenkti agro plėvele.

Mėnesio viduryje, 12-13°C temperatūros patalpoje, galima daiginti bulves, 2-3 kartus per savaitę jas apipurškiant vandeniu. Bulvės sudygs maždaug per 35-40 dienų.

Darbai gėlyne. Kovo mėnesį gėlynuose reikėtų apžiūrėti ar žiemos metu šalčiai neiškilnojo augalų, jei taip nutiko, juos reikia sukišti atgal į žemę ir pamulčiuoti.

Nepamirškite pasirūpinti ir rožėmis, reikėtų išpjauti nulūžusias, nuvytusias laipiojančių rožių šakas, o, kad vanduo šalia jų ilgai neužsistovėtų, padaryti griovelius vandeniui nutekėti. Naujoms rožėms jau galima ruošti dirvožemį, sukasti jį per du kastuvus ir įmaišyti vermikulito ir rupaus komposto.

Taip pat reikėtų išpjauti nulūžusias hortenzijų šakas, tik neišgenėkite jų per daug, nes šios gėlės žiedus krauna ant pernykščių ūglių.

Kovo mėnesis puikiai tinka žioveinių, balzamininių sprigių, pajūrinių lobularijų, gvaizdūnių, celiozijų, ratlių, leukonijų, gacanijų, godecijų, pajūrinių žilių, šalavijų sėjai. Taip pat tai tinkamas metas surfinijų, pelargonijų, verbenų, diascijų, torenijų, fuksijų, lantanų, cimbžiedžių, šlamučių ir kitų augalų dauginimui auginiais. Auginius reikia nupjauti su 2-3 poromis lapelių, susodinti į daigyklas su durpiniu substratu ir pastatyti nesaulėtoje vietoje.

Vasarines gėles, kurios bus sodinamos gėlynuose, tokias kaip žioveinius, lobelijas, ratilius, šlamučius jau galima sėti į nešildomą šiltnamį ir pridengti plėvele. Kol sėklos sudygs, reik nepamiršti dažnai palaistyti.

Galima išpikiuoti vasario mėnesį pasėtas vienmetes gėles.

Šis mėnesį gumbines begonijas reikia sudėti į dėžes su durpėmis, kad gegužės mėnesį jos jau būtų sužėlę. O jei pasirodė daigai, gumbus galima padalinti, supjaustyti taip, kad kiekviena dalis turėtų po ūglį ir dalį šaknų. Pjūvio vietas apibarsyti medžio anglimi ir pasodinti 1cm gyliu į lengvą žemę.

Kardelių gumbasvogūnius nuo kovo pabaigos reikėtų pernešti į šiltą vietą, taip paankstės jų žydėjimas.

Darbai namuose. Kovo mėnesis tinkamas kambarinių gėlių persodinimui ir per žiemą labai ištysusių kambarinių augalų genėjimui ir formavimui (fikusų, oleandrų, kinrožių, pelargonijų). Nukirptus gėlių ūglius galima pamerkti į kambario temperatūros vandenį ar susmeigti į drėgną smėlį ir pridengti polietileno plėvele, kad įsišaknytų.