Jau nuo seno žinoma, jog žemuogės yra be galo naudingos uogos, kuriose gausu vitaminų B, C, E, K, folio rūgšties, karotinoidų, pektinų, antoksidantų, mineralų: geležies, kalio, natrio, fosforo, kalcio ir kt. Liaudies medicinoje ši uoga - viena iš pirmųjų vaistinių augalų. Žemuogėmis galima gydytis visus metus, vasarą - šviežiomis uogomis  (skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, yra naudingos sergant kraujagyslių ir širdies, kepenų ir inkstų ligomis, didina kraujagyslių elastingumą, lėtina širdies ritmą, stiprina širdies raumenį, mažina aterosklerozę), o kitais metų laikais - džiovintais jų lapais ar žiedų antpilais (naudojama peršalus, sergant burnos, gerklės, skrandžio ir žarnyno uždegimais, viduriuojant, stabdant kraujavimą, esant cukraligei).

Žemuogės būna laukinės, augančios pievose ir miškuose ir kultūrinės - auginamos daržuose. Kultūrinės žemuogės gali būti raudonos arba geltonos spalvos. Geltonos spalvos žemuogės savo skoniu beveik nesiskiria nuo įprastinių raudonų, jos turi tik šiek tiek mažiau geležies. Geltonų žemuogių išskirtinumas tas, kad jų nelesa paukščiai, nes jiems tokios uogos atrodo nesunokusios. Taip pat kai kurios kultūrinių žemuogių rūšys yra remontantinės - derančios ne tik vasaros pradžioje, bet visą vasarą ir rudenį, iki pat šalnų.

Žemuogių auginimas. Žemuogės geriausiai auga saulėtoje ir nuo vėjo apsaugotoje vietoje, priesmėlio ar lengvesnio priemolio, kiek rūgštokame ir su kuo daugiau humuso dirvožemyje. O dera maždaug 4-5 metus, tad laikas nuo laiko kerelius reikia atnaujinti. Pats geriausias uogų derlius būna antraisiais augimo metais, vėliau jų  kiekis ir dydis mažėja. Žemuogių auginimas nėra sudėtingas, ypač jei jas auginsite agroplėvelėje, tuomet nereikės jų labai prižiūrėti ir ravėti.

Žemuogių sėjimas. Žemuogės dauginamos ūsais ir sėkolomis, bet kadangi dauguma kultūrinių žemuogių ūsų neturi, jas reikia sėti. Žemuogės sėjamos vasario - kovo mėnesiais į daigyklas arba durpines tabletes. Žemuogių sėklos labai smulkios, tad jų sėjimui geriausia rinktis durpines tabletes. Durpinėje tabletėje padarius skylutę, įberiamos 1-2 sėklos, tuomet durpinės tabletės sudedamos į daiginimo šiltnamį, kuris turi būti nuolat vėdinamas. Taip pat reikėtų nepamiršti nuolat laistyti, vandenį rekomenduojama pilti į daiginimo šiltnamio padėklo apačią, vanduo pats susigers į durpines tabletes. O jei daiginsite dėžutėje, pusę dėžutės reikėtų užpildyti puriu, daiginimui skirtu substratu ir jį sudrėkinti. Sėklas reikėtų sėti ant lygaus ir drėgno substrato paviršiaus, pasėjus užberti substratu nebūtina arba užberti galima tik plonu sluoksniu. Kad neišgaruotų drėgmė dėžutę reikia uždengti plėvele ir atidengti tik tuomet, kai pasimatys pirmieji daigeliai. Žemuogės geriausiai dygsta ir auga vėsesnėje patalpoje, kurioje yra maždaug 15 laipsnių šilumos.  Daiginant sėklomis, derlių, nors ir nelabai gausų, jau galima gauti tais pačiais metais. Pikiuoti žemuoges reikėtų, kai jos jau turi 2-3 pirmuosius lapelius, tačiau jei jos buvo sėjamos į durpines tabletes, to daryti nereikia.

Žemuogių sodinimas į pastovią vietą. Žemuogių daigai į pastovią auginimo vietą sodinami gegužės mėnesį. Sodinimui reikia išsirinkti gerai išsivysčiusius daigelius, turinčius bent 4-5 lapelius ir taip pat ant šaknų palikti kuo daugiau žemės. Tuomet pasiruošti lysves - atstumas tarp eilių lysvėje turi būti apie 40cm, o jose padarytos duobutės kas 20-30cm. Prieš sodinant daigelius į duobutes rekomenduojama įdėti komposto ir gausiai palieti. Susigėrus vandeniui jau galima sodinti daigus. Žemuoges rekomenduojama laistyti iš ryto su šiltu vandeniu, sunkesnėje dirvoje augančias - rečiau, o lengvesnėje dirvoje - dažniau. Sausros metu tai reikėtų daryti kartą per savaitę.